START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH

Cistoscopia
DESCRIERE TEST
Cistoscopia este un test care ii permite medicului sa se uite in interiorul vezicii urinare si uretrei folosind un instrument subtire denumit cistoscop. Cistoscopul este introdus in vezica urinara prin uretra. Cistoscopia ii permite medicului sa examineze anumite zone ale vezicii si ale uretrei care in mod normal nu s-ar vedea pe o radiografie. Mici instrumente chirurgicale pot fi atasate cistoscopului pentru a permite medicului sa recolteze mostre de tesut sau de urina.
DE CE SE FACE TESTUL?
Cistoscopia se face pentru:
a descoperi cauzele unor simptome precum sange in urina (hematurie), usturimi in timpul urinarii, incontinenta urinara, urinare frecventa, neputinta de a urina;
a descoperi cauzele unor probleme ale tractului urinar precum infectii urinare repetate si care nu raspund la tratament;
a descoperi ce obtureaza tractul urinar precum prostata marita, litiaza renala sau tumori;
a recolta mostre de tesut pentru biopsie;
a indeparta un corp strain;
a instala un cateter ureteral care sa ajute tranzitul urinei de la rinichi in vezica.
PREGATIRE PACIENT
Spuneti medicului dumneavoastra daca:

sunteti alergic la anumite medicamente, inclusiv anestezice;
aveti probleme de coagulare sau luati anticoagulante precum aspirina sau wafarina;
sunteti insarcinata;
Cistoscopia se poate face sub anestezie locala sau generala. Discutati cu medicul metoda cea mai potrivita pentru dumneavoastra si daca este necesar sa ramaneti peste noapte in spital. Daca medicul va folosi anestezie locala, puteti sa mancati si sa consumati lichide in mod normal inaintea testului. Daca se va folosi anestezie generala, nu trebuie sa mancati sau sa beti nimic cu 8 ore inaintea testului. Este necesara golirea vezicii urinare inaintea testului.
CUM SE FACE TESTUL?
Cistoscopia se face de catre medicul urolog impreuna cu o asistenta. Cu o ora inantea testului vi se va adminstra un sedativ care va va ajuta sa va relaxati. De asemenea, vi se va insera o un ac intr-o vena pentru a va fi adminastrate ulterior alte medicamente si fluide prin perfuzare. Veti sta intins pe spate pe o masa speciala, cu genunchii indoiti si picioarele departate. Zona organelor genitale se va dezinfecta cu o solutie antiseptica, in timp ce abdomenul si copasele vor fi acoperite cu un camp steril. Daca se va folosi anestezie locala, solutia sau gelul anestezic vor fi introduse in uretra. Daca se va folosi anestezie generala, zona lombara unde va fi introdus acul este mai intai anesteziata cu ajutorul unui anestezic local si abia apoi acul este introdus in canalul spinal si anestezia generala este administrata. Dupa ce anestezia isi face efectul, un citoscop foarte bine lubrifiat este introdus prin uretra pana in vezica urinara unde va injecta o solutie salina pentru a extinde vezica si a crea o imagine mai clara. Citoscopul va sta in vezica intre 2 si 10 minute, dar intregul test poate dura pana la 45 de minute. In cazul in care s-a folosit anestezic local, dupa terminarea testului va veti putea ridica in picioare si merge. Daca s-a folosit anestezie generala, va trebui sa stati in camera de reanimare pana cand va veti trezi (de obicei o ora sau mai putin).
CUM SE SIMTE TESTUL?
Marea majoritate a pacientilor marturisesc ca testul este mai putin invaziv decat se asteptau. Daca vi se va face anestezie generala nu veti simti nimic in timpul testului. In momentul in care va veti trezi este posibil sa va simtiti amortit, sa aveti dureri musculare si o stare de greata. Daca vi se va face anestezie locala veti simti o senzatie de usturime si o senzatie de urinare in momentul in care instrumentul este introdus si atunci cand este scos. Incercati sa va relaxati in timpul testului respirand rar si adanc.
RISCURI
Cistoscopia este in general un test foarte sigur. Exista totusi niste riscuri legate de anestezia generala. Nu exista nici un risc sa suferiti vreo disfunctie sexuala dupa acest test. Cel mai frecvent efect secundar al citoscopieie este iritarea si inflamarea uretrei. De asemenea, poate aparea si o usoara sangerare care se va opri de la sine. Este posibil sa dezvoltati o usoara infectie a tractului urinar dupa citoscopie, fapt ce poate fi prevenit prin adminstrarea de medicamente inainte si dupa test. O alta complicatie foarte rara este perforarea uretrei sau a vezicii urinare de catre citoscop, in acest caz veti necesita o interventie chirurgicala reparatorie. Dupa efectuarea testului veti simti nevoia sa urinati frecvent si veti simti o mica usturime in timpul urinarii pentru urmatoarele 2-3 zile. Trebuie sa anuntati medicul in urmatoarele situatii:
urina este rosie si contine cheaguri de sange si dupa mai multe urinari;
nu ati reusit sa urinati in ultimele 8 ore;
aveti febra, frisoane sau dueri abdominale;
urinati frecvent cantitati mici de urina.

REZULTATE
Normal:
uretra, vezica si ureterele sunt normale;
nu s-au gasit polipi, imflamatii, sangerari sau anormalitati structurale;

Anormal:
exista o ingustare a uretrei cauzata de infectii sau o prostata marita;
se gasesc tumori, polipi, ulcere sau inflamatii ale peretilor vezicii;
se descopera anormalitati ale structurilor tractului urinar.
CE POATE AFECTA TESTUL?
Cistoscopia nu se efectueaza atunci cand suferiti de o infectie a vezicii urinare, a prostatei sau a uretrei.
ALTE INFORMATII
In timpul cistoscopiei medicul poate face si alte investigatii, precum o radiografie.

Dr. GIDEA MERONICA
Medic Primar Urologie

PROGRAM:

LUNI: incepand cu ora 14:30

MIERCURI: incepand cu ora 14:30

VINERI: incepand cu ora 14:30