START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH

Nefrologia este specialitatea din cadrul medicinii interne care se ocupă cu studiul afectiunilor renale si ale cailor urinare. Cuvântul nefrologie derivă din grecescul nephros, care înseamnă “rinichi”, și sufixul -logie, sau “studiu al”.

Circumstante de prezentare la medicul nefrolog

Pacienții sunt trimiși la medicul nefrolog pentru un consult de specialitate din diferite motive, cele mai frecvente fiind:
· Insuficiență renală acută (IRA) – pierderea rapidă a funcției renale. evidentiata de cresterea rapida (de la o zi la alta) a ureei si creatininei serice

· boala cronica de rinichi (termenul folosit in trecut era de Insuficiență renală cronică) – alt medic a detectat cresteri persistente (peste 3 luni) ale valorilor produșilor azotați (creatinină, uree, acid uric) cu reducerea functiei renale (rata de filtrare glomerulara sub 60 ml/min) cauzata cel mai frecvent de diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala cu evolutie indelungata (de obicei peste 10 ani)

· Hematurie – evidențierea sângelui în urină, fie vizibil (urina de culoare rosie -denumita hematurie macroscopica), fie evidentiata de examenul de urina

· Proteinurie – evidențierea proteinelor în urină

· Infecții urinare, recurente sau cronice, înalte (pielonefrite) sau joase (cistite, uretrite).

· hipertensiune arteriala depistata la un pacient tanar sau hipertensiune arteriala severa, aparent refractara la terapie la care se suspectează o cauză secundară, posibil renală.

· Tulburări hidroelectrolitice și acidobazice.

· rinichiul unic (congenital sau dobandit – nefrectomie pentru neoplasm renal, pionefroza etc)

Diagnosticul bolilor renale

Ca și in cazul celorlalte specialități medicale, informațiile importante în privința semnelor și simptomelor bolii sunt furnizate de anamneza (discuția medicului cu pacientul) și de examenul clinic al pacientului.

Analizele de laborator obligatorii din sange sunt: ureea si creatinina serica (pentru evaluarea functiei renale prin calcularea ratei de filtrare glomerulara), , acidul uric seric, glicemia, hemograma, ionograma serica, Din urina se efectueaza examenul sumar de urină, urocultura si proteinuria pe 24 de ore.la acestea adaugandu-se in functie de contextul clinic si ale analize pentru formularea diagnosticului corect. Ecografia (ultrasonografia) renală este metoda imagistica uzuala, fara riscuri pentru pacient de evaluare a prezentei rinichilor in lojele renale si de apreciere a dimensiunilor si eventualelor modificari structurale. Urografia, tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara renala sunt explorari imagistice folosite doar in anumite situatii clinice datorita riscului de insuficienta renala acuta indusa de administrarea unei substante de contrast cu potential nefrotoxic.

Tratamentul afectiunilor reno-urinare

Dieta saraca in proteine (in insuficienta renala acuta si boala cronica de rinichi), fara sare (la pacientii cu hipertensiune arteriala) Tratamentul medicamentos al nefropatiilor este complex, el incluzând numeroase medicamente: antibiotice, antihipertensive, corticosteroizi, imunosupresoare, anticorpi monoclonali, hormoni, vitamine, electroliți, etc. Atunci când boala cronică de rinchi ajunge la stadiul 5 sau când apar diferite urgențe amenințătoare de viață (hiperkaliemie, acidoză, tamponadă cardiacă, etc) se impune initiera dializei (hemodializă sau dializă peritoneală). pentru corectarea dezechilibrelor hidro-electrolitice , acidobazice si salvarea vietii pacientului

Dr. Zaharie Sorin Ioan
Medic Primar Medicina interna si Primar Nefrologie

Asistent universitar la Disciplina de Nefrologie - Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova

Program:

Marti incepand cu ora 15:00