Cancerul de piele în faza de început: Identificare și Tratament

Cancerul de piele în stadiul incipient este o preocupare majoră pentru sănătatea publică, deoarece diagnosticul precoce poate salva vieți și reduce complicațiile asociate acestei afecțiuni. În acest articol, vom explora semnele și simptomele cancerului de piele în faza de început, metodele de diagnosticare și opțiunile de tratament disponibile pentru pacienți.

Semne și simptome

În faza de început, cancerul de piele poate prezenta diferite semne și simptome, care pot varia în funcție de tipul de cancer de piele și de locația leziunii. Printre semnele comune se numără:

 • Leziuni cutanate care nu se vindecă sau care se vindecă și apoi recidivează;
 • Modificări în dimensiune, culoare sau formă a unui nev sau al unei alunițe;
 • Durere, mâncărime sau sângerare în jurul leziunii cutanate;
 • Aspectul unui nodul sau a unei ulcerații pe piele, care poate fi lucios, sidefat sau cu margini neregulate.

Diagnosticare

Pentru diagnosticarea cancerului de piele în faza de început, medicul poate utiliza mai multe metode, inclusiv:

 • Examinarea vizuală a pielii și a leziunilor cutanate suspecte;
 • Biopsia, în care se prelevează o mică mostră de țesut pentru examinare microscopică;
 • Imagistică medicală, cum ar fi dermatoscopia sau imagistica cu ultrasunete, pentru evaluarea mai detaliată a leziunilor cutanate.

Tratament

Opțiunile de tratament pentru cancerul de piele în stadiul incipient pot varia în funcție de tipul și stadiul leziunii, precum și de starea generală a pacientului. Printre metodele comune de tratament se numără:

 • Excizia chirurgicală a leziunii, în care se îndepărtează complet țesutul afectat;
 • Crioterapia, care implică congelarea leziunii cu azot lichid;
 • Terapia cu lumină, cum ar fi terapia fotodinamică;
 • Chimioterapia topică sau imunoterapia pentru leziunile mai extinse sau metastatice.

Este important ca orice leziune cutanată suspectă să fie evaluată de către un medic dermatolog sau oncolog, iar diagnosticul și tratamentul să fie inițiate cât mai curând posibil pentru a îmbunătăți prognosticul și rezultatele pentru pacient.

Riscuri și Prevenire

Pe lângă identificarea și tratamentul cancerului de piele în faza de început, este esențial să înțelegem și să abordăm factorii de risc și strategiile de prevenire a acestei afecțiuni.

Factorii de risc pentru cancerul de piele includ expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) de la soare sau din surse artificiale, istoricul familial de cancer de piele, precum și anumite afecțiuni genetice sau imunodeficiențe.

Pentru a reduce riscul de cancer de piele, este recomandat să se evite expunerea prelungită la soare în orele de vârf, să se utilizeze regulat creme de protecție solară cu un factor de protecție ridicat și să se poarte îmbrăcăminte adecvată de protecție împotriva razelor UV.

În plus, autoexaminarea regulată a pielii pentru identificarea precoce a leziunilor suspecte și efectuarea controlului dermatologic periodic pot contribui la detectarea și tratamentul timpuriu al cancerului de piele, îmbunătățind șansele de vindecare și reducând complicațiile asociate.

Întrebări Frecvente

Întrebare Răspuns
Care sunt semnele de avertizare ale cancerului de piele? Leziuni cutanate care nu se vindecă sau care se vindecă și apoi recidivează, modificări în dimensiune, culoare sau formă a unui nev sau al unei alunițe, durere, mâncărime sau sângerare în jurul leziunii cutanate, aspectul unui nodul sau a unei ulcerații pe piele.
Cum se poate reduce riscul de cancer de piele? Evitând expunerea prelungită la soare, utilizând creme de protecție solară cu un factor de protecție ridicat și purtând îmbrăcăminte adecvată de protecție împotriva razelor UV.
Care sunt metodele de diagnosticare a cancerului de piele? Examinarea vizuală a pielii și a leziunilor cutanate suspecte, biopsia pentru examinare microscopică a țesutului, imagistica medicală precum dermatoscopia sau imagistica cu ultrasunete.


Vezi și:

Kastus

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Kastus

Lasă un comentariu