Durere de spate în sarcină

A fi însărcinată este o experiență minunată, dar poate aduce și cu sine unele neplăceri, cum ar fi durerea de spate. Această problemă este destul de comună în rândul femeilor însărcinate și poate fi cauzată de mai mulți factori legați de modificările fizice și hormonale pe care le experimentează corpul unei femei în timpul sarcinii.

Cauzele durerii de spate în sarcină

Durerea de spate în timpul sarcinii poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care:

 • Creșterea în greutate: Pe măsură ce sarcina avansează, femeile încep să câștige în greutate, ceea ce poate pune presiune suplimentară pe coloana vertebrală și mușchii din spate.
 • Modificările hormonale: Hormonii produsi în timpul sarcinii pot afecta articulațiile și ligamentele, ceea ce poate duce la slăbiciune și instabilitate în zona lombară.
 • Modificările posturale: Pe măsură ce burtica crește, centrul de greutate al femeii începe să se deplaseze, iar aceasta poate duce la modificări ale posturii și la creșterea stresului asupra mușchilor din spate.
 • Presiunea exercitată de uter: Pe măsură ce fătul crește în interiorul uterului, acesta poate exercita presiune asupra nervilor din spate, cauzând disconfort și durere.

Modalități de gestionare a durerii de spate în sarcină

Pentru a gestiona durerea de spate în timpul sarcinii, femeile pot încerca următoarele:

 • Exerciții de întindere: Exercițiile ușoare de întindere pot ajuta la menținerea flexibilității mușchilor din spate și la reducerea tensiunii.
 • Exerciții de respirație și relaxare: Tehnicile de respirație și relaxare, cum ar fi yoga prenatală sau meditația, pot ajuta la reducerea stresului și a tensiunii din corp.
 • Adoptarea unei poziții corecte: Femeile însărcinate ar trebui să încerce să adopte o poziție corectă atunci când stau sau stau jos, pentru a reduce presiunea asupra coloanei vertebrale și a mușchilor din spate.
 • Aplicarea căldurii sau a gheții: Aplicarea căldurii sau a gheții pe zona dureroasă poate ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului.
 • Terapia manuală: Terapiile manuale, cum ar fi masajul terapeutic sau chiropractica, pot ajuta la relaxarea mușchilor tensionați și la îmbunătățirea circulației sanguine în zona afectată.

Când să consulți un medic

În unele cazuri, durerea de spate în timpul sarcinii poate fi semnul unei probleme mai serioase și ar putea necesita îngrijire medicală. Femeile ar trebui să consulte un medic dacă:

 • Durerea de spate devine severă și persistentă.
 • Durerea este însoțită de alte simptome, cum ar fi amorțeală sau slăbiciune în membrele inferioare.
 • Durerea apare brusc și este însoțită de sângerare vaginală sau alte semne de complicații.

Este important ca femeile însărcinate să își asculte corpul și să acorde atenție semnelor pe care le oferă. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și a unor măsuri de autoîngrijire, majoritatea femeilor pot gestiona durerea de spate în timpul sarcinii și pot avea o experiență mai plăcută pe parcursul acestui proces minunat al aducerii pe lume a unui nou membru în familie.

Exerciții recomandate pentru gestionarea durerii de spate în sarcină

Pentru a ajuta la reducerea disconfortului și a durerii de spate în timpul sarcinii, unele exerciții pot fi benefice. Acestea includ:

Exercițiu Descriere
Întinderea spatelui Stai în genunchi și îndoaie-te ușor înainte, întinzând brațele în față pe podea. Menține poziția timp de 15-30 de secunde și revino apoi la poziția inițială.
Rotirea șoldurilor Stai în picioare cu picioarele la lățimea umerilor și rotește ușor șoldurile de la stânga la dreapta, menținând coloana vertebrală dreaptă. Repetă de 10-15 ori pe fiecare parte.
Flexia în lateral Stai în picioare cu brațele deasupra capului și îndoaie-te ușor în lateral, alternând între partea stângă și cea dreaptă. Menține poziția timp de 15-30 de secunde pe fiecare parte.

Întrebări Frecvente

 • Care sunt beneficiile exercițiilor de întindere în gestionarea durerii de spate în timpul sarcinii?
 • Cât de des ar trebui să fac exerciții pentru a reduce durerile de spate în sarcină?
 • Sunt exercițiile de yoga prenatală sigure pentru femeile însărcinate?


Vezi și:

Kastus

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Kastus

Lasă un comentariu