Durere de stern

Experimentarea unei dureri de stern poate fi o experiență neplăcută și uneori îngrijorătoare. Sternul, sau osul pieptului, este situat în partea frontală a cutiei toracice și este esențial pentru protejarea organelor vitale din cavitatea toracică, cum ar fi inima și plămânii. Durerea de stern poate avea o varietate de cauze și poate varia în severitate de la ușoară la severă.

Cauzele durerii de stern

Durerea de stern poate fi cauzată de o serie de condiții medicale diferite. Unele dintre cele mai comune cauze includ:

 • Leziuni sau traume la nivelul sternului, cum ar fi fracturile costale sau contuziile
 • Artrita, inclusiv osteoartrita și artrita reumatoidă, care pot afecta articulațiile sternului
 • Probleme digestive, cum ar fi refluxul gastroesofagian sau ulcerele
 • Infecții respiratorii, cum ar fi pneumonie sau bronșită
 • Boala cardiacă, cum ar fi angina sau infarctul miocardic
 • Probleme musculare sau ale țesuturilor moi, cum ar fi miozita sau sindromul de durere toracică intercostală

Simetria și localizarea durerii

Durerea de stern poate fi localizată în diferite părți ale sternului sau poate radia către alte zone ale corpului. De asemenea, durerea poate fi simetrică, afectând ambele părți ale sternului, sau poate fi localizată pe o singură parte. Este important să descrieți cu exactitate localizarea și natura durerii când discutați cu un medic despre simptomele dumneavoastră.

Diagnosticul și tratamentul

Pentru a determina cauza durerii de stern, medicul dumneavoastră ar putea să solicite teste suplimentare, cum ar fi radiografiile toracice, tomografia computerizată sau analizele de sânge. Tratamentul pentru durerea de stern depinde de cauza subiacentă și poate include medicamente pentru durere, terapie fizică sau intervenții chirurgicale, în unele cazuri.

Este important să căutați îngrijire medicală dacă experimentați dureri de stern persistente sau severe, sau dacă aveți alte simptome preocupante, cum ar fi dificultăți de respirație sau senzație de constricție în piept.

Gestionarea durerii de stern

Pe lângă tratamentul medical, există unele măsuri pe care le puteți lua pentru a gestiona durerea de stern acasă:

 • Odihniți-vă și evitați activitățile care agravează durerea
 • Aplicați gheață sau căldură pe zona afectată, în funcție de preferințe
 • Utilizați medicamente antiinflamatoare non-steroidiene (AINS), sub recomandarea medicului dumneavoastră
 • Încercați tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau meditația, pentru a reduce tensiunea musculară și stresul

Durerea de stern poate fi cauzată de o varietate de condiții medicale și poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Este important să căutați îngrijire medicală pentru evaluare și tratament adecvat. Cu o abordare corespunzătoare, majoritatea cazurilor de durere de stern pot fi gestionate eficient, iar simptomele pot fi ameliorate sau eliminate complet.

Prevenirea durerii de stern

În timp ce unele cauze ale durerii de stern pot fi dificil de prevenit, există totuși câțiva pași pe care îi puteți lua pentru a reduce riscul apariției acesteia:

Factori de prevenire Descriere
Menținerea unei posturi corecte O postură corectă poate reduce stresul asupra sternului și a altor părți ale corpului.
Evitarea activităților care implică riscuri de traumatisme Evitați activitățile sau sporturile care pot crește riscul de leziuni la nivelul sternului.
Menținerea unei greutăți sănătoase Greutatea în exces poate crește presiunea asupra sternului și poate contribui la apariția durerii.
Gestionarea stresului Stresul poate agrava tensiunea musculară și poate intensifica durerea de stern; tehnici de reducere a stresului pot fi benefice.

În plus, consultarea regulată a medicului pentru evaluări preventive poate ajuta la identificarea și gestionarea precoce a oricăror condiții medicale care ar putea contribui la durerea de stern.

Întrebări Frecvente

 • Care sunt opțiunile de tratament pentru durerea de stern?
 • Este normal să am dureri de stern după o activitate fizică intensă?
 • Cât de des ar trebui să consult un medic pentru evaluări preventive în ceea ce privește durerea de stern?


Vezi și:

Kastus

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Kastus

Lasă un comentariu