Cancerul de prostată: simptome, diagnostic și tratament

Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la bărbați, iar identificarea precoce a simptomelor este crucială pentru un diagnostic și un tratament eficiente. În acest articol, vom explora simptomele, modalitățile de diagnostic și opțiunile de tratament pentru cancerul de prostată.

Simptomele cancerului de prostată

Simptomele cancerului de prostată pot varia în funcție de stadiul bolii și pot include:

 • Dificultăți în urinare, cum ar fi senzația de urgență sau frecvența crescută a urinării.
 • Slăbirea fluxului urinar sau dificultatea în începerea sau oprirea urinării.
 • Disconfort sau durere în zona pelviană, în special în timpul urinării sau ejacularii.
 • Prezența sângelui în urină sau în spermă.
 • Durere în oase, în special în oasele pelviene, coapsei sau spatelui, care pot indica răspândirea cancerului la oase.

Diagnosticul cancerului de prostată

Diagnosticul cancerului de prostată începe de obicei cu un examen fizic și istoric medical detaliat efectuat de medicul urolog. Testele de diagnostic pot include:

 • Examenul digital rectal (EDR), care implică introducerea unui deget gloved în rect pentru a simți prostată în căutarea oricăror anomalii.
 • Testul PSA (antigenul specific prostatic), care măsoară nivelurile de PSA din sânge. Nivelurile ridicate de PSA pot indica prezența cancerului de prostată, dar nu sunt un indicator definitiv al bolii.
 • Biopsia prostatică, care implică prelevarea de mostre de țesut prostatic pentru analiză în laborator, pentru a confirma diagnosticul.

Tratamentul cancerului de prostată

Opțiunile de tratament pentru cancerul de prostată pot varia în funcție de stadiul bolii, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului. Acestea pot include:

 • Supravegherea activă, care implică monitorizarea atentă a cancerului de prostată fără intervenție imediată.
 • Chirurgia, care poate include îndepărtarea prostatei (prostatectomie).
 • Radioterapia, care utilizează radiații pentru a distruge celulele canceroase în prostată.
 • Terapia hormonală, care implică reducerea nivelurilor de testosteron pentru a încetini creșterea cancerului de prostată.
 • Terapia țintită, care vizează anumite gene sau proteine implicate în creșterea cancerului de prostată.

Cancerul de prostată poate avea simptome variate și poate fi diagnosticat și tratat eficient dacă este identificat în stadiile incipiente. Este important ca bărbații să fie conștienți de simptomele cancerului de prostată și să solicite asistență medicală promptă în cazul în care apar probleme. Cu o diagnosticare precoce și un tratament adecvat, prognosticul pentru cancerul de prostată poate fi îmbunătățit semnificativ.

Prevenirea cancerului de prostată

În afară de diagnosticul și tratamentul cancerului de prostată, este important să luăm în considerare și măsurile preventive.

Studiile arată că anumite modificări ale stilului de viață pot reduce riscul de dezvoltare a cancerului de prostată. Acestea pot include:

Modificări ale stilului de viață pentru prevenirea cancerului de prostată Descriere
Adoptarea unei diete sănătoase Consumul de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele colorate, și reducerea consumului de grăsimi saturate poate ajuta la reducerea riscului de cancer de prostată.
Menținerea unei greutăți sănătoase Excesul de greutate și obezitatea pot crește riscul de cancer de prostată, deci menținerea unei greutăți sănătoase prin dietă și exerciții fizice regulate este importantă.
Exerciții fizice regulate Studiile au arătat că bărbații care fac exerciții fizice regulate au un risc mai scăzut de cancer de prostată. Exercițiile pot include mersul pe jos, alergatul, înotul sau alte activități aerobice.

Întrebări Frecvente

 • Ce modificări ale stilului de viață pot reduce riscul de cancer de prostată?
 • De ce este menținerea unei greutăți sănătoase importantă în prevenirea cancerului de prostată?
 • Care sunt beneficiile exercițiilor fizice regulate în reducerea riscului de cancer de prostată?


Vezi și:

Kastus

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Kastus

Lasă un comentariu