Când ies maselele la copii

Despre momentul când ies maselele la copii este o întrebare des întâlnită printre părinți. Acest proces natural de creștere a dinților la cei mici poate fi însoțit de curiozitate și neliniște. În acest articol, vom explora detaliat acest subiect pentru a vă oferi informațiile de care aveți nevoie.

De ce apar primele masele la copii?

Primii dinți de lapte, cunoscuți și sub numele de dinți temporari sau de lapte, încep să apară în jurul vârstei de șase luni. Procesul continuă până în jurul vârstei de trei ani, când majoritatea copiilor au toți cei 20 de dinți de lapte.

Cum se desfășoară erupția dentară la copii?

Erupția dentară este procesul prin care dinții de lapte străpung gingiile bebelușului și încep să crească. De obicei, primii dinți care apar sunt cei de jos, cunoscuți sub numele de incisivi centrali. Apoi, urmează incisivii laterali, caninii și molarii. Fiecare dințisor trece prin această etapă, uneori însoțită de sensibilitate gingivală și disconfort.

Când ies maselele de minte?

Maselele de minte, cunoscute și sub denumirea de „măselele înțelepciunii”, sunt ultimele dinții permanenți care erup în cavitatea orală. Acestea apar, de obicei, în jurul vârstei de 17-25 de ani. Totuși, momentul exact poate varia de la o persoană la alta.

Cum pot ajuta copilul în timpul erupției dentare?

Procesul de erupție dentară poate fi inconfortabil pentru copii și poate veni însoțit de iritabilitate, mâncărime gingivală și refuzul hranei. Pentru a-i ajuta pe cei mici, puteți:

  • Oferi jucării reci și gingiile să fie masate ușor pentru a reduce disconfortul;
  • Utilizați soluții special formulate pentru calmarea gingiilor;
  • Asigurați-vă că hrana și lichidele sunt potrivite pentru starea lor de sănătate;
  • Fiți răbdători și oferiți confort și încurajare.

Frecvente întrebări despre erupția dentară la copii

1. Când ar trebui să încep să îmi spăl copilului dinții?

Este recomandat să începeți curățarea dinților copilului imediat ce apare primul dințisor. Folosiți o periuță de dinți cu peri moi și apă caldă pentru a curăța delicat dinții și gingiile.

2. Ce pot face dacă copilul refuză să mănânce din cauza durerii în timpul erupției dentare?

Dacă copilul refuză să mănânce din cauza disconfortului dinților, încercați să oferiți alimente moi și reci, precum iaurt sau fructe înghețate. Evitați alimentele tari sau crocante care ar putea agrava disconfortul.

3. Este normal ca maselele de minte să provoace mai mult disconfort?

Da, este normal ca maselele de minte să provoace mai mult disconfort decât alte dinți, deoarece erupționează într-un spațiu mai limitat și pot exercita presiune asupra altor dinți. Consultați medicul dentist dacă disconfortul este intens sau persistent.

Așadar, când ies maselele la copii reprezintă o etapă naturală în dezvoltarea lor. Fiți atenți la semnele de disconfort și acordați-i copilului dvs. sprijinul și îngrijirea necesare în această perioadă.


Vezi și:

Kastus

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Kastus

Lasă un comentariu