De Ce Se Umflă Gâtul După Radioterapie

Radioterapia este o metodă de tratament utilizată în lupta împotriva cancerului. Acest proces implică utilizarea radiațiilor ionizante pentru a distruge celulele canceroase și a reduce dimensiunea tumorilor. Cu toate acestea, unul dintre efectele secundare neplăcute pe care pacienții îl pot experimenta după radioterapie este umflarea gâtului.

Cauzele Umflării Gâtului După Radioterapie

Umflarea gâtului după tratamentul cu radioterapie poate avea mai multe cauze. Acestea includ:

 • Inflamația țesuturilor sănătoase: Radioterapia nu afectează doar celulele canceroase, ci și țesuturile sănătoase din jurul tumorii. Aceasta poate cauza inflamație și umflarea acestor țesuturi, ceea ce duce la disconfort în gât.

 • Reacția la radiații: Organismul poate reacționa la radiații prin umflare și inflamație, în încercarea de a se vindeca. Aceasta poate afecta și țesuturile din jurul gâtului.

 • Modificări în fluxul limfatic: Radioterapia poate afecta fluxul limfatic din zona gâtului, ducând la acumularea de lichide și umflarea.

Simptomele Umflării Gâtului După Radioterapie

Umflarea gâtului poate avea unele simptome caracteristice, precum:

 • Durere și sensibilitate în zona gâtului;

 • Dificultăți în înghițire;

 • Disconfort sau senzație de presiune în zona gâtului;

 • Creșterea dimensiunii gâtului;

 • Limitarea mișcărilor gâtului.

Cum Poate Fi Gestionată Umflarea Gâtului

Pentru a gestiona umflarea gâtului după radioterapie, este important să consultați medicul oncolog. Acesta poate recomanda următoarele măsuri:

 • Medicație: Medicamentele antiinflamatoare sau analgezice pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii.

 • Terapie fizică: Un terapeut fizic vă poate ajuta să efectuați exerciții și mișcări care să ajute la menținerea flexibilității gâtului.

 • Compresie și ridicare: Utilizarea unor comprese reci și ridicarea ușoară a capului în timpul odihnei poate ajuta la reducerea umflării.

 • Dieta adecvată: Consumul de alimente moi și lichide pentru a evita traumatizarea zonei gâtului poate fi benefic.

1. Este umflarea gâtului după radioterapie normală?

Da, umflarea gâtului este un efect secundar comun al radioterapiei. Aceasta poate apărea din cauza inflamației și reacției organismului la tratamentul cu radiații.

2. Cât timp durează umflarea gâtului?

Durata umflării gâtului poate varia în funcție de fiecare persoană și de gradul de radioterapie primit. În general, umflarea ar trebui să scadă în câteva săptămâni după încheierea tratamentului.

3. Ce alte efecte secundare pot apărea în urma radioterapiei?

În afară de umflarea gâtului, radioterapia poate cauza o serie de alte efecte secundare, cum ar fi oboseala, iritații ale pielii în zona tratată și probleme digestive temporare.

4. Când ar trebui să îmi contactez medicul?

Ar trebui să contactați medicul dacă umflarea gâtului devine severă, nu scade în intensitate în timp sau dacă observați orice alt simptom îngrijorător.

5. Cum pot preveni umflarea gâtului în timpul radioterapiei?

Medicul vă poate oferi recomandări specifice pentru îngrijirea gâtului în timpul și după radioterapie. Respectarea acestor instrucțiuni poate ajuta la minimizarea umflării și a altor efecte secundare.

În concluzie, umflarea gâtului după radioterapie poate fi un efect secundar neplăcut, dar există modalități de a gestiona și reduce acest disconfort. Este important să comunicați cu medicul vostru pentru a primi îndrumări specifice și pentru a asigura o recuperare cât mai ușoară după tratamentul cu radiații.


Vezi și:

Kastus

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Kastus

Lasă un comentariu